Sidan uppdaterad: 2005-10-26

Att spåra Tekla – ett forskningsexempel

Av Elisabeth Thorsell

I början av sommaren fick jag en förfrågan om att ta reda på föräldrarna till Tekla Olivia Eugenia, född 1884-09-16 i Stockholm, och ättlingen hade också uppgiften att hon skulle ha hetat Tingaling i efternamn.

Som litet barn skulle hon av sin far, efter moderns död, ha överlämnats till dennes bästa väninna och hennes familj och sedan följt med dem till USA. Emma Carlsson med familj hade redan återfunnits i Emihamn och Castle Garden, men ingen Tekla inom synhåll. Familjen Carlsson hade utvandrat från Johannes församling i Stockholm 1887-05-18, så jag började med att titta i Johannes födelsebok, om Tekla skulle vara född där, men det var hon inte.

Då funderade jag på om Teklas mor kanske var ogift när hon föddes, och letade då i Allmänna BB:s födelsebok, och där fanns hon! Hennes mor uppgavs vara ogifta pigan Anna Kristina Jonsdotter, 28 år och boende Roslagstullsgatan 5 B.

Nu hade jag en adress, men hur skulle jag gå vidare? Då fick jag ett gott råd av Barbro Lind Fehmers på Stadsarkivet, att i adresskalendern leta rätt på adressen och notera om någon person fanns nämnd som boende just i det huset, och sedan leta rätt på denna person i roteregistret till mantalsuppgifterna.

Sagt och gjort, adresskalendern finns numera på mikrokort, och efter en stund hittade jag Roslagstullsgatan, numera endast Roslagsgatan, och i nr 1 fanns spårvägsbolaget, men i nr 5B bodde kamrer J.L Graessner, som hade ett namn som var lätt att leta på i de handskrivna resistren till mantalsuppgifterna och se vilket nummer denne hade, för att sedan kunna hitta andra boende på samma adress.

Kamrer Graessner hade numret 4773 till sin uppgift. Nästa steg var då att få fram mantalsuppgiften nr 4773. Lyckosamt nog, för detta var efter att dagens hämtning av volymer upphört, så fanns 1885 års mantalsuppgifter på mikrokort, och efter visst bläddrande hittade jag kamreren Graessner, som visade sig vara ägare till huset Roslagstullsgatan 5 B. I huset bodde många hyresgäster med inneboende, som alla lämnat egenhändig mantalsuppgift, så det var bara att bläddra på.

Plötsligt blinkade namnet Tengelin framför mig, och jag mindes uppgiften om Tingaling. Mycket riktigt fanns här grundläggaren Janne Tengelin, hans hustru Anna Kristina Jonsdotter och deras dotter Tekla Olivia Eugenia! Bingo! kände jag mig frestad att utropa, men lät bli för att inte störa friden på arkivet.

Tydligen hade Anna Kristina gift sig sedan flickan föddes, vilket bekräftades vid en titt i lysningsboken för Johannes. I den fanns också förträffliga uppgifter om när och var föräldrarna var födda: Janne 1854-07-17 i Malma, (R); och hustrun 1856-03-10 i Fagerhult, (H), så nu finns utgångspunkter för att bygga Teklas antavla.

Men hur var det nu med hennes mor, hon skulle ju ha dött ung?

Jag började med att titta i flyttningslängden, som hade register, och 1886-10-15 flyttade J. M. Tengelin och hans dotter till Adolf Fredrik, varifrån de kom tillbaks till Johannes 1887-04-26, och då står noterat att hustrun dött 1885-06-21 i Johannes, vilket stämde med dödboken. I inflyttningslängden för Johannes fanns också en notering om att J. M. Tengelin avlidit 1932. Hans bouppteckning finns i registret på SSA.

Enligt Sveriges befolkning 1890 hade han gift om sig ca 1888, och kanske ville hans nya hustru inte ta hand om Tekla, som då fick åka till USA istället.

Tidigare publicerat i Vi Släktforskare 6/05.