Sidan uppdaterad: 2015-08-24

Databaser

Här presenteras några databaser som kan vara intressanta för stockholmsforskare att söka i.

Wiki-Rötter
Här har Sveriges Släktforskarförbund samlat praktiska hjälpmedel för släktforskare. Du kan söka efter litteratur och CD-skivor och efter personregister, leta efter barnhusbarn och gamla gravstenar, kolla var en socken ligger och om släkten du är intresserad av redan är utredd. Nya hjälpmedel tillkommer regelbundet.

Anbytarforum - Stockholm
Här kan du söka på Församlingar, Efterlysningar, Var ligger platsen eller Allmänt beroende på vad du vill diskutera eller få reda på.

Avrättade i Stockholm
Här redovisas avrättningar i Stockholm 1520-1910.

Barnhus-Sök
Barnhusbarn i Stockholm. Har du barnhusbarn i Stockholm i släkten? Här finns en databas med uppgifter om över 7 000 barnhusbarn, hämtade ur rullorna för Allmänna barnhuset.

Gravsatta i Stockholm
Här kan du söka bland ca 185 000 gravplatser och ca 500 000 gravsatta på elva av Stockholms allmänna begravningsplatser. Stockholms Kyrkogårdsförvaltning har lanserat en ny söktjänst, som är enkel att använda. Sök på t.ex. namn, persondata eller gravplatsnummer och få resultatet i en lista. Klicka på "visa i karta" för att se var på begravningsplatsen graven ligger.

Mantalslängder och Mantalsuppgifter
Stockholms stadsarkiv digitaliserar register till mantalsuppgifter. Registret innehåller namn över mantalsskrivna personer i Stockholm, med en hänvisning till mantalsskrivningsdistrikt, år och nummer. Denna hänvisning leder till en mantalsuppgift och eller till en uppgift i mantalslängden som kan beställas fram i Stadsarkivets forskarexpedition.

Porträttfynd
I Porträttfynd samlar vi scannade kopior av foton från Stockholm med uppgifter om fotografens namn och hemort – och om de avporträtterade, om det är känt. Syftet är att bevara fler bilder åt eftervärlden och få dem identifierade samtidigt som denna bildskatt görs mer lättillgänglig.

Rotemansarkivet
Mellan 1878 och 1926 var rotemansinstitutionen verksam i Stockholm. Staden var indelad i rotar med ungefär 10 000 invånare i varje rote. Från början fanns det 16 rotar men när rotemansinstitutionen avskaffades hade antalet vuxit till 36. De flesta rotar ändrades vid ett flertal tillfällen under perioden. Ansvaret för Rotemansarkivet har Stockholms stadsarkiv.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Stiftelsen Allmänna Barnhuset arbetar med frågor som rör barn, främst på det sociala området. Barnhuset grundades 1633 och var då ett hem för föräldralösa barn. Idag verkar det för att förbättra situationen för socialt utsatta barn och unga.

Hos Stadsarkivet hittar du flera databaser för släktforskar- och historieintresserade.